Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Melding beeindiging huwelijk of geregistreerd partnerschap

Gaat u scheiden, bent u net gescheiden of heeft u uw geregistreerd partnerschap beëindigd? Dan moet u dit melden bij de gemeente waar u getrouwd bent of waar uw partnerschap geregistreerd staat. U kunt dit via uw advocaat of notaris of persoonlijk doen. Na uw melding verwerkt de gemeente de echtscheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap in de Basisregistratie Personen (BRP).

  • Originele beschikking van de ontbinding van het huwelijk of originele verklaring van de beëindiging van de partnerschapsregistratie.
  • Originele akte van berusting van beide partners en het verzoek tot inschrijving in de burgerlijke stand.

  • U vraagt een scheiding aan bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een advocaat nodig. Beëindiging van een geregistreerd partnerschap door de rechter is alleen nodig als een van de ex-partners het niet eens is met de beëindiging of als u minderjarige kinderen met uw ex-partner heeft. In andere gevallen kan een advocaat of notaris een overeenkomst tot beëindiging opmaken.
  • U moet uw scheiding binnen 6 maanden na  de  beslissing van de rechter laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). De officiële beëindiging van uw geregistreerd partnerschap moet u binnen 3 maanden melden. 
  • U kunt de melding persoonlijk of via uw advocaat of notaris doen. 
  • U meldt de scheiding bij de gemeente waar u getrouwd bent of waar uw partnerschap geregistreerd staat. Maak daarvoor een afspraak via (010) 248 4000.
  • De gemeente verwerkt uw melding binnen 5 werkdagen.

Het melden van uw scheiding of de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap bij de gemeente is gratis. 

U betaalt wel de kosten van uw advocaat of notaris.

De gemeente registreert de scheiding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Pas als de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Vlaardingen

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022