Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Scheiden of geregistreerd partnerschap beëindigen

Bent u in Nederland gescheiden? Dan stuurt uw advocaat de echtscheidingspapieren naar de gemeente waar u getrouwd bent. De gemeente registreert daarna uw scheiding.

Uw advocaat kan de documenten sturen naar Postbus 16200, 3500 CE Utrecht.

Woont u in een andere gemeente dan waar u bent getrouwd? De trouwgemeente geeft de scheiding door aan uw woongemeente.

In het buitenland gescheiden

Bent u in het buitenland gescheiden en woont u in Nederland?  Dan moet u uw buitenlandse echtscheiding laten registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis. Heeft u een bewijs nodig van de scheiding? Een afschrift of uittreksel van de echtscheidingsakte kost: € 16,60

De gemeente registreert de scheiding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Als de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Utrecht

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022