Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Scheiding melden

Waar u uw echtscheiding meldt, hangt af van het land waar u gescheiden bent.

In Nederland gescheiden

Bent u in Nederland gescheiden? Dan stuurt uw advocaat het besluit van de echtscheiding naar de gemeente waar u trouwde. De gemeente zet uw scheiding in de registers burgerlijke stand.

Als u in Nijmegen trouwde, moet uw advocaat het besluit sturen naar:

Gemeente Nijmegen
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Woont u in een andere gemeente dan waar u bent getrouwd? De gemeente geeft de melding van uw scheiding door aan de gemeente waar u woont.

In het buitenland gescheiden

Bent u in het buitenland gescheiden en woont u in Nederland?  Dan moet u uw buitenlandse echtscheiding laten inschrijven in de register burgerlijke stand. Dit doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Postadres gemeente Nijmegen:

Gemeente Nijmegen
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis.

De gemeente behandelt uw melding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Zodra de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Nijmegen

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022