Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Echtscheiding

Uw advocaat vraagt een echtscheiding aan bij de Rechtbank. Uw advocaat stuurt de beslissing van de rechtbank naar de gemeente waar u destijds getrouwd bent. Zodra de gemeente de scheiding vastlegt in de Burgerlijke Stand, is de echtscheiding officieel.

Beëindiging partnerschap

U kunt uw geregistreerde partnerschap op 2 manieren beëindigen. Door tussenkomst van een rechter of bij een advocaat of notaris. Via een advocaat of notaris kan alleen als u samen geen minderjarige kinderen hebt en als u het er allebei over eens bent dat u het partnerschap wilt ontbinden . Zodra de gemeente de rechterlijke beslissing of de beëindigingsovereenkomst heeft vastgelegd in de Burgerlijke Stand, is uw partnerschap definitief beëindigd. Beëindiging van uw partnerschap moet u altijd melden in de gemeente waar uw partnerschap geregistreerd staat.  Als dat de gemeente Laarbeek is, maakt u hiervoor een afspraak. Dit doet u telefonisch via 0492 469 700.

Wat u nodig heeft

Bij inschrijving van een echtscheiding

  • Een schriftelijk verzoek tot inschrijving in het register van de Burgerlijke stand.
  • Bewijs van de uitspraak van de Rechtbank (de beschikking).
  • Bewijs dat u niet tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaat (akten van berusting).

Bij inschrijving van een beëindiging partnerschap

  • Een door de notaris of advocaat opgemaakte beëindigingsovereenkomst.
  • Bij beëindiging door een rechter; zie bij echtscheiding.

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis. Heeft u een bewijs nodig van de scheiding? Een afschrift of uittreksel van de echtscheidingsakte kost: € 

U betaalt kosten voor de aanvraag van een echtscheidingsakte. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente .

  • De beëindiging moet worden doorgegeven in de gemeente waar u in het huwelijk bent getreden of waar uw partnerschap geregistreerd staat. Heeft uw huwelijk of partnerschap plaatsgevonden in het buitenland? Dan dient de beëindiging te worden doorgegeven aan de gemeente Den Haag.
  • De echtscheiding of beëindiging partnerschap is pas officieel na inschrijving in de Burgerlijke stand.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Laarbeek

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022