Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Echtscheiding melden

U vraagt een scheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De rechtbank spreekt het vonnis van echtscheiding uit. Is de beslissing van de rechter definitief (onherroepelijk)? Dan moet u dit melden bij de gemeente. Zodra de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is het officieel.

Zo meldt u een echtscheiding:

  • U vraagt een scheiding aan bij de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig.
  • Uw advocaat stuurt de beslissing van de rechtbank naar de gemeente. U kunt ook zelf melding doen bij de gemeente. Ook uw voormalige partner mag dit doen. U doet dit bij de gemeente waar u getrouwd bent.

U stuurt de volgende documenten naar de gemeente:

  • een schriftelijk verzoek tot inschrijving in het register van de burgerlijke stand
  • bewijs van de uitspraak van de rechtbank (de beschikking)
  • bewijs dat u niet tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaat (de akten van berusting)

U kunt de echtscheiding alleen laten inschrijven in de gemeente waar u getrouwd bent. Is het huwelijk in het buitenland gesloten? Dan moet u de beschikking aanbieden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.

Bent u in het buitenland gescheiden? Dan moet u hiervan aangifte doen bij de overheid van dat land. U krijgt hiervan dan meestal een akte. Buitenlandse akten zijn niet automatisch rechtsgeldig in Nederland. Hiervoor zijn legalisatiestempels of apostillestempels nodig. U kunt hiervoor terecht bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Bij terugkeer in Nederland doet u aangifte van de echtscheiding en neemt u de buitenlandse brondocumenten mee, zodat de gemeente uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kan aanpassen.

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis.

U moet de melding binnen 6 maanden na de definitieve beslissing van de rechter doen. De gemeente registreert de scheiding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Pas als de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022