Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Echtscheiding melden

Waar u uw echtscheiding inschrijft, is afhankelijk van het land waar u gescheiden bent.

In Nederland gescheiden

Bent u in Nederland gescheiden, dan stuurt uw advocaat de echtscheidingsbeschikking naar de gemeente waar u getrouwd bent. De gemeente registreert daarna uw scheiding.

Woont u in een andere gemeente dan waar u bent getrouwd, de gemeente geeft dit door aan uw woongemeente.

In het buitenland gescheiden

Bent u in het buitenland gescheiden en woont u in Nederland, dan moet u uw buitenlandse echtscheiding laten registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis. Heeft u een bewijs nodig van de echtscheiding, vraag dan een afschrift of uittreksel aan. Deze echtscheidingsakte kost: € 14,30

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Heemstede

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022