Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Echtscheiding doorgeven

Waar u uw echtscheiding inschrijft, is afhankelijk van de gemeente waarin u getrouwd bent.

In gemeente Enschede getrouwd

Bent u in gemeente Enschede getrouwd? Dan stuurt uw advocaat de echtscheidingsbeschikking naar de gemeente Enschede. De gemeente registreert daarna uw scheiding.

De advocaat kan de echtscheidingsbeschikking opsturen naar: 

  • Gemeente Enschede
  • Ambtenaar van de burgerlijke stand
  • Postbus 20 7500 AA Enschede
  • Ter attentie van afdeling burgerzaken.

Woont u in een andere gemeente dan waar u bent getrouwd? De gemeente geeft dit door aan uw woongemeente als u in Nederland woont.

Het inschrijven van uw echtscheiding bij de gemeente is gratis. Heeft u een bewijs nodig van de scheiding? Een afschrift of uittreksel van de echtscheidingsakte kost: € 19,00.

De gemeente registreert de scheiding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Pas als de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Enschede

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022