Single Digital Gateway

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

U kunt de beschikking tot echtscheiding inschrijven in de burgerlijke stand. Doe dit bij de gemeente waar u trouwde. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter. Als u dit heeft gedaan, bent u voor de wet gescheiden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Echtscheiding melden

U kunt uw huwelijk laten ontbinden door een echtscheiding. Als u wilt scheiden, moet u hiervoor naar de rechtbank. De scheiding is pas definitief als deze is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent.

Meer informatie:  https://www.apeldoorn.nl/echtscheiding-melden

Er gaat een procedure aan vooraf voordat u bij ons een echtscheiding kunt melden. Om te kunnen scheiden heeft u een mediator (echtscheidingsbemiddeling) en/of advocaat nodig. Uw mediator of advocaat dient het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank waar de rechter de scheiding uitspreekt.

Vervolgens ontvangt uw mediator of advocaat de uitspraak van de rechtbank in een beschikking. Is de uitspraak van de rechter definitief en kunnen beide partijen geen beroep meer instellen, dan schrijft (in de meeste gevallen) uw mediator of advocaat de beschikking binnen 6 maanden in bij de gemeente waar het huwelijk is gesloten.

  • Bent u in Nederland getrouwd en in Nederland gescheiden, dan zorgt uw advocaat er meestal voor dat uw echtscheidingsbeschikking terecht komen bij de gemeente waar u getrouwd bent.
  • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden, dan moet u de beschikking in laten schrijven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag. In de meeste gevallen zorgt uw advocaat ervoor dat de echtscheidingsbeschikking in Den Haag terecht komt.
  • Bent u in het buitenland gescheiden, dan laat u uw buitenlandse echtscheidingsakte verwerken in de Basisregistratie Personen. De documenten moeten in het land zelf zijn gelegaliseerd als dat vereist is. Wanneer het vonnis niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans is vertaald, moet dit alsnog gebeuren door een beëdigd tolk/vertaler.

De melding echtscheiding verwerken wij binnen 1 werkdag voor u.

Het inschrijven in het echtscheidingsregister is gratis.

Het inschrijven in het echtscheidingsregister is gratis.

De gemeente registreert de scheiding zo snel mogelijk als de documenten binnen zijn. Pas als de gemeente de scheiding inschrijft in de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Apeldoorn

Bezoekadres

Marktplein 1

7311LG Apeldoorn

Openingstijden
Maandag
08:30 - 17:00
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17:00
Donderdag
08:30 - 19:30
Vrijdag
08:30 - 12:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

www.apeldoorn.nl/contact

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022