Single Digital Gateway

Algemene gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Heeft u een handicap en wilt u met uw auto dichtbij uw huis parkeren? Vraag dan een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan bij uw gemeente. Dit is een plek waar ook andere mensen met een handicap hun voertuig mogen parkeren.

Er zijn voorwaarden voor het krijgen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats. De gemeente kijkt bijvoorbeeld:

  • of u een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft die minimaal 6 maanden geldig is;
  • op welke dagen en tijden u de gehandicaptenparkeerplaats wilt gebruiken;
  • of er al bestaande algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de buurt zijn;
  • hoe groot de parkeerdruk in de nabije omgeving is.

De algemene gehandicaptenparkeerplaats is niet alleen voor u. Deze is namelijk niet verbonden aan een kenteken van een voertuig. Andere mensen met een handicap mogen hun voertuig dus ook op deze plaats parkeren. Ze moeten dan wel een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebben.

Wilt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen die alleen voor uw voertuig is? Vraag dan een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Algemene gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Let op. U  kunt alleen een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

U kunt in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft een gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder;
  • U heeft geen parkeergelegenheid op uw eigen terrein of de mogelijkheid om deze aan te leggen.

Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u online een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen. Klik daarvoor op deze link.

Nieuwe gehandicaptenparkeerplaats

Het in behandeling nemen van de aanvraag kost €69,97 (ongeacht beslissing). Deze kosten betaalt u direct bij de aanvraag via iDeal. Bij een positieve beslissing ontvangt u een brief met daarin de gespecificeerde kosten van de plaatsing. Deze kosten zijn afhankelijk van uw situatie. De kosten kunnen oplopen tot maximaal €250,-.

Wijzigen kentekenplaat

Wanneer de kentekenplaat gewijzigd moet worden bij een bestaande gehandicaptenparkeerplaats kost dit in totaal €63,90. Het gaat hierbij om €23,30 aan legekosten, deze betaalt u bij de aanvraag via iDeal. Voor de plaatsing ontvangt u los een factuur van €40,60.

Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats

Het in behandeling nemen van de aanvraag kost €46,61 (ongeacht beslissing). Deze kosten betaalt u direct bij de aanvraag via iDeal. Bij een positieve beslissing ontvangt u een brief met daarin de gespecificeerde kosten van het verplaatsen. Deze kosten zijn afhankelijk van uw situatie. De kosten kunnen oplopen tot maximaal €150,-.

Na ongeveer 10 werkdagen ontvangt u een e-mail met daarin de beslissing op uw aanvraag.  

Positieve beslissing: Indien wij uw aanvraag goed hebben gekeurd, stellen wij u 2 weken in de gelegenheid om schriftelijk aan te geven of u uw aanvraag wilt doorzetten. Dit dient u kenbaar te maken in d e-mail uw keuze aan te geven. Vervolgens zullen wij een verkeersbesluit vaststellen en publiceren in de gemeentelijke informatiekrant. Vanaf dit moment loopt de bezwaartermijn van 6 weken. In die periode kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit. Nadat deze 6 weken zijn verstreken en geen bezwaar is aangetekend, wordt de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond ontvangt u een factuur voor het resterende bedrag.

Negatieve beslissing: U ontvangt een e-mail waarin wij onze beslissing hebben onderbouwd.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Dongen

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022