Single Digital Gateway

Gemeente Veendam: algemene bijstand aanvragen

Let op. U  kunt alleen bijstand aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont in de gemeente Veendam.
  • U mag volgens de wet in Nederland wonen. Dat betekent dat u Nederlander bent of dat u komt uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, of u heeft een verblijfsvergunning. Als u nog procedeert over de verlenging van uw verblijfsvergunning, heeft u misschien ook nog recht op bijstand.
  • Uw inkomen en eigen vermogen, zoals uw huis, auto en spaargeld, liggen onder de bijstandsgrens of vermogensgrens. Heeft u een partner? Dan telt zijn of haar inkomen en eigen vermogen mee. Ook het vermogen van thuiswonende kinderen telt mee. Let op, we controleren het vermogen. Dit heet de vermogenstoets.
  • U heeft geen recht op een andere uitkering. En uw partner ook niet.
  • U kent de Nederlandse taal goed. Of u kunt laten zien dat u deze aan het leren bent.
  • U zit niet in de gevangenis.
  • U doet uw best om werk te vinden en maakt gebruik van de hulp van de gemeente.

Let op: Als je tussen de 18 en 27 jaar oud bent, zijn er andere regels. Je vraagt de uitkering ook bij ons aan. Maar je moet eerst 4 weken naar werk zoeken of kijken of je een opleiding kunt doen. Dit heet de zoekperiode

Vraag de bijstand aan via de website www.werk.nl van het UWV. Het UWV stuurt uw aanvraag door naar de gemeente. Heeft u een partner of echtgenoot waarmee u samenwoont? Dan vraagt u de bijstandsuitkering samen aan. 

Doe de aanvraag online met uw DigiD. Kunt u de aanvraag niet zelf doen? U mag iemand machtigen.

We beslissen binnen 8 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen. We mogen deze termijn 1 keer verlengen.

Bent u het niet eens met de beslissing? U kunt bezwaar maken bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken nadat u de beslissing heeft ontvangen. Als u het daarna niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan. Dit doet u bij de rechtbank.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Veendam

Laatst gecontroleerd op 8 december 2022