Single Digital Gateway

Afvalstoffenheffing betalen

U betaalt afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van uw huishoudelijke afval. De afvalstoffenheffing is een heffing van uw gemeente.

Gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing op verschillende manieren.  

Sommige gemeenten bepalen de hoogte van de afvalstoffenheffing op basis van de grootte van uw huishouden. Hoe groter uw huishouden, hoe meer afvalstoffenheffing u dan betaalt. 

Andere gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing anders. Ze kijken bijvoorbeeld naar de door u aangeleverde hoeveelheid afval.

Afvalstoffenheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding. U hoeft dan de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Of u betaalt een deel van de belastingen. De gemeente bepaalt voor welke belastingen kwijtschelding mogelijk is. En of u voor kwijtschelding in aanmerking komt. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Zaanstad: Afvalstoffenheffing betalen

U betaalt afvalstoffenheffing, omdat de gemeente verplicht is huishoudelijk afval in te zamelen voor het perceel (woning, stacaravan, woonboot, woonwagen) dat u in gebruik heeft. 

Let op. U betaalt alleen afvalstoffenheffing als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Er wordt geen verschil gemaakt in de tarieven voor een één- of een meerpersoonshuishouden. Het tarief is voor ieder huishouden gelijk.
De afvalstoffenheffing is: 

  •  2023: € 347,83

Dit bedrag wordt in rekening gebracht op de aanslag gemeentelijke belastingen die u elk jaar ontvangt.

Kwijtschelding

U kunt vragen aan de gemeente of u een deel van de heffing niet hoeft te betalen. Dit heet kwijtschelding. Of u recht heeft op kwijtschelding, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Zaanstad

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022