Single Digital Gateway

Afvalstoffenheffing betalen

U betaalt afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van uw huishoudelijke afval. De afvalstoffenheffing is een heffing van uw gemeente.

Gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing op verschillende manieren.  

Sommige gemeenten bepalen de hoogte van de afvalstoffenheffing op basis van de grootte van uw huishouden. Hoe groter uw huishouden, hoe meer afvalstoffenheffing u dan betaalt. 

Andere gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing anders. Ze kijken bijvoorbeeld naar de door u aangeleverde hoeveelheid afval.

Afvalstoffenheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding. U hoeft dan de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Of u betaalt een deel van de belastingen. De gemeente bepaalt voor welke belastingen kwijtschelding mogelijk is. En of u voor kwijtschelding in aanmerking komt. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeentebelastingen

Let op. U betaalt alleen afvalstoffenheffing als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Vast tarief

U betaalt een vast tarief op basis van het aantal personen in uw huishouden. De huidige tarieven staan op de website 

Afvalstoffenheffing per brief

U krijgt een brief van de gemeente waarin staat hoeveel afvalontheffing u moet betalen. In de brief staat ook hoe u moet betalen. En voor welke datum dit moet.

Betaal op tijd

Zorg dat u op tijd betaalt. Anders moet u een boete betalen.

Belasting betalen

U kunt de gemeentelijke belastingen als volgt betalen:

Op de belastingaanslag staat een vervaltermijn. Op die datum moet u het daarbij behorende termijnbedrag hebben betaald. Het is in uw eigen belang dat u op tijd betaalt. Als u te laat bent, betaalt u zelf de kosten van eventuele invorderingsmaatregelen. Deze kosten staan in de wet. U betaalt voor een aanmaning minimaal € 8,- en voor een dwangbevel minimaal € 45,-

Kwijtschelding

U kunt vragen aan de gemeente of u een deel van de heffing niet hoeft te betalen. Dit heet kwijtschelding. Of u recht heeft op kwijtschelding, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt kwijtschelding aanvragen via: 

online: kwijtschelding

U kunt bezwaar maken als u denkt dat u niet de persoon bent waar de aanslag voor bedoeld is. U kunt geen bezwaar maken tegen de tarieven.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Veendam

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022