Single Digital Gateway

Afvalstoffenheffing betalen

U betaalt afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van uw huishoudelijke afval. De afvalstoffenheffing is een heffing van uw gemeente.

Gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing op verschillende manieren.  

Sommige gemeenten bepalen de hoogte van de afvalstoffenheffing op basis van de grootte van uw huishouden. Hoe groter uw huishouden, hoe meer afvalstoffenheffing u dan betaalt. 

Andere gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing anders. Ze kijken bijvoorbeeld naar de door u aangeleverde hoeveelheid afval.

Afvalstoffenheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding. U hoeft dan de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Of u betaalt een deel van de belastingen. De gemeente bepaalt voor welke belastingen kwijtschelding mogelijk is. En of u voor kwijtschelding in aanmerking komt. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Emmen: Afvalstoffenheffing betalen

Let op. U betaalt alleen afvalstoffenheffing als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

U betaalt in de gemeente Emmen deze afvalstoffenheffing:

Vast + variabel tarief

U betaalt een vast tarief en een variabel tarief. 

De afvalstoffenheffing heeft een vast bedrag van € 220,- per jaar. Dit bedrag is zowel voor een eenpersoons- als een meerpersoonshuishouden gelijk. Het variabele deel dat hier bij op komt, wordt berekend door het aantal keren dat er in 2022 een container voor restafval of een afvalzak aan de ondergrondse container wordt aangeboden. Het tarief per container is € 7,-. Voor een afvalzak van 60 liter aan de ondergrondse container is dit € 2,-. 

Afvalstoffenheffing per brief

U krijgt een brief van de gemeente waarin staat hoeveel afvalontheffing u moet betalen. In de brief staat ook hoe u moet betalen. En voor welke datum dit moet.

Betaal op tijd

Zorg dat u op tijd betaalt. Anders moet u een boete betalen.

Kwijtschelding

U kunt vragen aan de gemeente of u een deel van de heffing niet hoeft te betalen. Dit heet kwijtschelding. Of u recht heeft op kwijtschelding, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt kwijtschelding aanvragen via: Digitaal loket | Gemeente Emmen : Digitale Balie

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Emmen

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022