Single Digital Gateway

Aangifte doen van geboorte levenloos kind in Nederland

Is uw kindje levenloos ter wereld gekomen? Dan kunt u aangifte doen bij de gemeente waar uw kindje levenloos geboren is. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd.

Doet u aangifte? Dan maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte op: "akte van geboorte (levenloos)”. De akte is een officiële erkenning dat uw kindje ter wereld is gekomen en komt in het overlijdensregister.  

Achternaam kiezen voor levenloos geboren kind

U mag kiezen of uw kindje de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de naam van volgende kinderen. U kunt dan opnieuw de achternaam kiezen die u wenst.

Met een afschrift van de akte kunt u uw levenloos geboren kindje ook laten inschrijven bij de gemeente waar u woont. Dan wordt uw kindje geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit gebeurt alleen op uw verzoek, het is niet verplicht. En dit kan ook later nog, op het moment dat u dit wilt.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Levenloos geboren kind, aangifte

Uw kind is levenloos geboren. Dat is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij helpen u daarom zo goed mogelijk met de administratie hiervan. 

Wanneer en waar aangifte doen?

De aangifte van overlijden moet gedaan zijn vóór de begrafenis of crematie. U doet aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. De gemeente maakt een 'akte van geboorte (levenloos)' op. 

Wie mogen aangifte doen?

  • één van de ouders;
  • de uitvaartondernemer;
  • iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielid;
  • medewerkers van het ziekenhuis.

Aangifte doen

Maak een afspraak om aangifte te doen. Bel +31 43 - 350 40 40.

Toestemming voor begraven of cremeren

Om uw kind te kunnen begraven of cremeren, hebt u toestemming (verlof) van ons nodig. Dit verlof krijgt u meteen bij de aangifte van het overlijden van uw kind. 

Als de zwangerschap minder dan 24 weken duurde en uw kind niet of minder dan 24 uur heeft geleefd, is toestemming (verlof) wettelijk niet verplicht. Het is wel mogelijk om in deze situatie een verlof te krijgen. Bel 14 043 voor meer informatie. 

Registratie in de Basisregistratie Personen

U kunt uw levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen. Dat is niet verplicht en gebeurt alleen op verzoek.

  • geldig legitimatiebewijs van degene die aangifte doet
  • verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts
  • B-enveloppe (bestemd voor het Centraal Bureau voor de Statistiek) met daarin gegevens van de arts over het overlijden van uw kind

Het opmaken van de akte is gratis. U betaalt kosten voor de aanvraag van een afschrift (kopie van de akte). Neem voor meer informatie contract op met de gemeente.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Maastricht

Bezoekadres

Mosae Forum 10

6211DW Maastricht

Openingstijden
Maandag
08:30 - 16:30
Dinsdag
08:30 - 16:30
Woensdag
08:30 - 16:30
Donderdag
11:00 - 19:00
Vrijdag
08:30 - 12:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

MosaeForum is van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren geopend. Alleen voor het ophalen van uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart kunt u zonder afspraak bij ons terecht. Veel zaken kunt u online via onze website regelen.

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022